Kritisch Panel Delft

Iedereen kan hier zijn/haar commentaar kwijt over een aantal zaken die mensen met een beperking in Delft ondervinden. Deze weblog is een partikulier iniatief. Kies bij het commentaar geven tussen "Other" of "Anonymus". Alleen smaad en zware beschuldigen op de persoon zullen worden verwijderd. Het is nog niet mogelijk om direct een foto te plaatsen, stuur een mail met de foto dan zal de webmaster deze plaatsen. kritischpaneldelft@hotmail.com

17 november 2007

WMO-verordening keuzevrijheid PGB

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) heeft als doel dat iedereen zo zelfstandig mogelijk aan de maatschappij kan (blijven) deelnemen. De WMO geeft mensen die beperkingen hierin ondervinden de mogelijkheid om een voorziening, ter compensatie van die beperking, bij de gemeente aan te vragen. De gemeente moet betrokkene indiceren (dus vaststellen in hoeverre de voorziening nodig is) en als blijkt dat er een voorziening de beperking opheft betrokkene de keuze geven tussen;

a)Een natura verstrekking
b)Een Persoons Gebonden Budget (PGB)

a) Een natura verstrekking is een voorziening die de gemeente bij betrokkene plaatst, zoals een rolstoel, Collectief vervoer, aangepaste keuken..... Betrokkene heeft niets te maken met geld.
b) PGB is een geldelijke vergoeding omzelf een verziening te kunnen aanschaffen en te onderhouden.

De keuzevrijheid is er echter alleen op het moment dat een gemeente GEEN financiele vergoeding aanbiedt. Een financiele vergoeding die afhankelijk gesteld kan worden van het gezinsinkomen.

Er is weinig of niets te vinden hoe de belangenvertegenwoordigers in Delft over dit punt. Ook is niets te vinden wat zij wel of niet aan de gemeente hebben geadviseerd.
De webmaster zou hier graag iets meer over willen horen.
De webmaster is ook op zoek naar ervaringen van burgers in Delft op het punt van de keuzevrijheid in relatie tot de PGB en voorzieningen.
Heeft iemand in Delft, in het kader van de WMO, al zo'n keuzevrijheid aangeboden gekregen, of vindt dat hij/zij het had moeten krijgen?

2 Comments:

Anonymous Anoniem schreef ...

Er is maar 1 woord, waardeloos geregelt in Delft. K.T

23 november, 2007 16:17  
Anonymous Anoniem schreef ...

Daar gaan we met zijn allen. Uit de gemeenteraardstukken. Geen compensatiePLICHT! 2.8 Zorguitruil
Er is gekozen om zorguitruil, zoals die nu bestaat onder de AWBZ, niet op te nemen in de voorliggende verordening. Ook het VNG-model kent geen zorguitruil.

Zorguitruil is een onder de AWBZ gegeven mogelijkheid aan cliënten met een indicatie Persoonlijke Verzorging (PV). Deze cliënten kan de mogelijkheid worden geboden, indien een mantelzorger de PV-taken op zich neemt en daardoor binnen de leefeenheid van de cliënt de Huishoudelijke Verzorging (HV) in de knel komt, om de indicatie te laten omzetten naar HV. :( Wieheeft dit verzonnen, wat een beleid om alles af te schuiven op de AWBZ.

Onder de WMO is dit niet mogelijk zonder financieel risico aan de kant van de gemeenten. De kosten die namelijk onder de AWBZ worden gespaard vloeien niet terug naar de gemeenten. Dit terwijl de gemeenten daarvoor wel extra kosten zouden maken. :)
Artikel 4 PGB
Er is in tegenstelling tot het VNG-model gekozen om alleen de voorwaarden/ verplichtingen voor een PersoonsGebondenBudget (PGB) op te nemen. De aspecten die handelen over gemeentelijke dokumenten zijn niet opgenomen omdat zij niet bij verordening hoeven te worden genoemd.

Daarnaast wordt in dit artikel de aflegging van verantwoording van de budgethouder geregeld. Er is gekozen voor een volledige controle in plaats van een steeksproefsgewijze controle. Dit omdat zeker het eerste jaar voldoende kennis over deze materie moet worden opgedaan, ten einde het financiële risico van een steekproefsgewijze controle helder te hebben.:( laat ik nu denken dat er geen controle zou komen. Tevens weet men nog steeds de prijs niet van HH/HV! Ook wel wat erg vreemd. weer niet naar het ministerie geluistert gemeente delft, foei! Aanbesteden moest veel eerder gebeuren, exact weet ik het niet, maar Delft is te laat. Wat moeten de zwakkeren onder ons als ze in december vernemen dat men minder hulp gaat krijgen? Of als men een PGb heeft en moet gaan ontslaan, leuk einde van het jaar en en onprettig begin van 2008. Nog wat verder denkend over het niet kiezen voor PGB ..nee laat ik zwijgen, het is in het voordeel van wat belangengroepen om geen PGB te laten kiezen door de burgers. Succes allen en heel kracht gewenst.

24 november, 2007 22:45  

Een reactie posten

<< Home